Jadłospis
Jadłospis Przedszkola Miejskiego nr 58 w Bytomiu.
Jadłospis Przedszkola Miejskiego nr 58
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
03.02 |
Kawa zbożowa z mlekiem, chleb żytni z masłem, ser żółty, jajko na twardo, papryka kolorowa, ogórek zielony. II Woda, mango. 1,7 |
Zupa brokułowa z ziemniakami zabielana śmietaną, kluski na parze z koktajlem truskawkowym. Kompot wieloowocowy.
1,7,9 |
Mleko smakowe, pieczywo z masłem i serkiem, banan.
1,7 |
04.02 |
Owsianka na mleku z żurawiną i gruszką, pieczywo z masłem. II Woda, mandarynki. 1,7 |
Rosół z makaronem lubczykiem i natką pietruszki, ziemniaki z kapustą, gulasz wołowy. Kompot wieloowocowy. 1,7,9 |
Deser z mascarpone z truskawkami, ciasteczka zbożowe. 1,7 |
05.02 |
Kakao, bułki z masłem, polędwica drobiowa, pomidor, ogórek zielony, kiełki. II Woda, pomarańcze. 1,7 |
Zupa szpinakowa z ryżem, Kluski śląskie z cebulką, surówka z kapusty czerwonej. Kompot wieloowocowy. 1,7,9 |
Budyń waniliowy, babka kakaowa.
1,7 |
06.02 |
Kawa zbożowa z mlekiem, bułki kajzerki z masłem, pasta z makreli w pomidorach z zieloną cebulką, papryka kolorowa, ogórek kiszony. II Woda, Jabłko. 1,7 |
Barszcz ukraiński z ziemniakami zabielany śmietaną, spaghetti carbonara. Kompot wieloowocowy.
1,7,9 |
Bawarka, pieczywo z powidłami śliwkowymi, jabłko.
1,7 |
07.02 |
Kakao, chleb wieloziarnisty z masłem, pasta serowo-jajeczna II Woda, kiwi.
1,7
|
Zupa pomidorowa z ryżem zabielana śmietaną, ziemniaki z koperkiem, paluszki rybne, marchewka z groszkiem. Kompot wieloowocowy. 1,4,7,9 |
Serek owocowy, bakalie ( orzech włoski, żurawina, morele).
1,7 |
Alergeny
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne ( arachidowe )
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy z drzew orzechowych (laskowe, włoskie, nerkowca, makadamia, pistacje, migdały)
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: bazylia, cynamon, czarnuszka, czosnek, kminek, koperek, liście laurowe, natka pietruszki, oregano, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, soi, selera i gorczycy.
W wędlinach wg informacji producenta, śladowo mogą wystąpić: gluten, mleko, soja, seler, gorczyca, sezam.
Główne zasady żywienia
„Dobry posiłek to wyważona mieszanka dobrych potraw, troski, zaangażowania, bliskich relacji z ludźmi, estetyki, radości dla zmysłów i niepowtarzalnych uczuć i nastrojów” Jospel Juul
W naszym przedszkolu w żywieniu dzieci stosujemy się do:
Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26. Sierpnia 2015r. na podstawie art. 52c ust.6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (DZ.U. z 2015r. poz.594) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
Główne zasady żywienia:
- dieta oparta na naturalnych produktach,
- świeże, sezonowe owoce i warzywa od sprawdzonego dostawcy,
- pieczywo pełnoziarniste, ziarna zbóż i kasze oraz płatki i makarony razowe,
- oleje tłoczone na zimno i oliwa z oliwek,
- świeże zioła zastępujące sól,
- nie używa się żywności przetworzonej,
- nie używa się cukru, potrawy dosładzamy miodem naturalnym i owocami świeżymi, mrożonymi i suszonymi.