Jadłospis
Jadłospis Przedszkola Miejskiego nr 58 w Bytomiu
|
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
|
10.11. |
Kawa zbożowa z mlekiem, chleb wiejski z masłem, serek Almette pomidor. II Woda. 1,7 |
Zupa jarzynowa z ziemniakami zabielana śmietaną, makaron pełnoziarnisty z serem. Kompot wieloowocowy. 1,7,9 |
Mleko, banan, pieczywo z dżemem 100 %.
1,7 |
|
12.11. |
Płatki kukurydziane z mlekiem, chałki z masłem i powidłami śliwkowymi. II Woda, melon. 1,7 |
Rosół z zacierką, lubczykiem i zieloną pietruszką, ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy, mizeria z koperkiem i jogurtem naturalnym. Kompot wieloowocowy. 1,7,9 |
Bawarka, sałatka owocowa (ananas, jabłko, banan), pieczywo z masłem.
1,7 |
|
13.11. |
Kakao, bułki kukurydziane z masłem,polędwica drobiowa, ogórek zielony. II Woda, pomidor koktajlowy. 1,7 |
Żurek z ziemniakami i kiełbaską, racuchy z jabłkiem i cynamonem. Kompot z jagód.
1,7,9 |
Deser z jogurtem naturalnym z musem z malin i gorzką czekoladą, pałeczki kukurydziane. 1,7 |
|
14.11. |
Kakao, chleb żytni z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, ogórek kiszony. II Woda, marchewka do chrupania. 1,7 |
Zupa selerowa z makaronem zabielana śmietaną, ziemniaki z koperkiem, pulpety rybne w aromatycznych ziołach, marchewka z groszkiem. Kompot wieloowocowy. 1,4,7,9 |
Jogurt z owocami, banan.
1,7 |
Alergeny
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne ( arachidowe )
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy z drzew orzechowych (laskowe, włoskie, nerkowca, makadamia, pistacje, migdały)
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: bazylia, cynamon, czarnuszka, czosnek, kminek, koperek, liście laurowe, natka pietruszki, oregano, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, soi, selera i gorczycy.
W wędlinach wg informacji producenta, śladowo mogą wystąpić: gluten, mleko, soja, seler, gorczyca, sezam.
Główne zasady żywienia
„Dobry posiłek to wyważona mieszanka dobrych potraw, troski, zaangażowania, bliskich relacji z ludźmi, estetyki, radości dla zmysłów i niepowtarzalnych uczuć i nastrojów” Jospel Juul
W naszym przedszkolu w żywieniu dzieci stosujemy się do:
Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26. Sierpnia 2015r. na podstawie art. 52c ust.6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (DZ.U. z 2015r. poz.594) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
Główne zasady żywienia:
- dieta oparta na naturalnych produktach,
- świeże, sezonowe owoce i warzywa od sprawdzonego dostawcy,
- pieczywo pełnoziarniste, ziarna zbóż i kasze oraz płatki i makarony razowe,
- oleje tłoczone na zimno i oliwa z oliwek,
- świeże zioła zastępujące sól,
- nie używa się żywności przetworzonej,
- nie używa się cukru, potrawy dosładzamy miodem naturalnym i owocami świeżymi, mrożonymi i suszonymi.
