Piątek, 07 Lutego 2025  Imieniny: Ryszarda, Teodora, Romana

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola Miejskiego nr 58 w Bytomiu.

Jadłospis Przedszkola Miejskiego nr 58 

 

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

03.02

Kawa zbożowa z mlekiem, chleb żytni z masłem, ser żółty, jajko na twardo, papryka kolorowa, ogórek zielony.

II Woda, mango.

1,7

Zupa brokułowa z ziemniakami zabielana śmietaną, kluski na parze z koktajlem truskawkowym.

Kompot wieloowocowy.

 

 

1,7,9

Mleko smakowe, pieczywo z masłem i serkiem, banan.

 

 

 

1,7

04.02

Owsianka na mleku z żurawiną i gruszką, pieczywo z masłem.

II Woda, mandarynki.

1,7

Rosół z makaronem lubczykiem i natką pietruszki, ziemniaki z kapustą, gulasz wołowy.

Kompot wieloowocowy.

1,7,9

Deser z mascarpone z truskawkami, ciasteczka zbożowe.

1,7

05.02

Kakao, bułki z masłem, polędwica drobiowa, pomidor, ogórek zielony, kiełki.

II Woda, pomarańcze.

1,7

Zupa szpinakowa z ryżem,

Kluski śląskie z cebulką, surówka z kapusty czerwonej.

Kompot wieloowocowy.

1,7,9

Budyń waniliowy, babka kakaowa.

 

 

1,7

06.02

Kawa zbożowa z mlekiem, bułki kajzerki z masłem, pasta z makreli w pomidorach z zieloną cebulką, papryka kolorowa, ogórek kiszony.

II Woda, Jabłko.

1,7

Barszcz ukraiński z ziemniakami zabielany śmietaną, spaghetti carbonara.

Kompot wieloowocowy.

 

 

1,7,9

Bawarka, pieczywo z powidłami śliwkowymi, jabłko.

 

 

1,7

07.02

Kakao, chleb wieloziarnisty z masłem, pasta serowo-jajeczna

II Woda, kiwi.

 

1,7

 

Zupa pomidorowa z ryżem zabielana śmietaną, ziemniaki z koperkiem, paluszki rybne, marchewka z groszkiem.

Kompot wieloowocowy.

1,4,7,9

Serek owocowy, bakalie ( orzech włoski, żurawina, morele).

 

1,7


Alergeny

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne ( arachidowe )
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy z drzew orzechowych (laskowe, włoskie, nerkowca, makadamia, pistacje, migdały)
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: bazylia, cynamon, czarnuszka, czosnek, kminek, koperek, liście laurowe, natka pietruszki, oregano, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, soi, selera i gorczycy.

W wędlinach wg informacji producenta, śladowo mogą wystąpić: gluten, mleko, soja, seler, gorczyca, sezam.


Główne zasady żywienia

„Dobry posiłek to wyważona mieszanka dobrych potraw, troski, zaangażowania, bliskich relacji z ludźmi, estetyki, radości dla zmysłów i niepowtarzalnych uczuć i nastrojów”                                                                                                                                                                                               Jospel Juul

W naszym przedszkolu w żywieniu dzieci stosujemy się do:

Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26. Sierpnia 2015r. na podstawie art. 52c ust.6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (DZ.U. z 2015r. poz.594)  w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

 Główne zasady żywienia: 

- dieta oparta na naturalnych produktach, 

- świeże, sezonowe owoce i warzywa od sprawdzonego dostawcy, 

- pieczywo pełnoziarniste, ziarna zbóż i kasze oraz płatki i makarony razowe, 

- oleje tłoczone na zimno i oliwa z oliwek, 

- świeże zioła zastępujące sól, 

- nie używa się żywności przetworzonej,      

- nie używa się cukru, potrawy dosładzamy miodem naturalnym i owocami świeżymi, mrożonymi i suszonymi.


Załączniki

Brak załączników.