Niedziela, 16 Listopada 2025  Imieniny: Gertrudy, Edmunda, Marii

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola Miejskiego nr 58 w Bytomiu

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

10.11.

Kawa zbożowa z mlekiem, chleb wiejski z masłem, serek Almette pomidor.

II Woda.

1,7

Zupa jarzynowa z ziemniakami zabielana śmietaną, makaron pełnoziarnisty z serem.

Kompot wieloowocowy.

1,7,9

Mleko, banan, pieczywo z dżemem 100 %.

 

 

1,7

12.11.

Płatki kukurydziane z mlekiem, chałki z masłem i powidłami śliwkowymi.

II Woda, melon.

1,7

Rosół z zacierką, lubczykiem i zieloną pietruszką, ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy, mizeria z koperkiem i jogurtem naturalnym.

Kompot wieloowocowy.

1,7,9

Bawarka, sałatka owocowa (ananas, jabłko, banan), pieczywo z masłem. 

 

 

1,7

13.11.

Kakao, bułki kukurydziane z masłem,polędwica drobiowa, ogórek zielony.

II Woda, pomidor koktajlowy.

1,7

Żurek z ziemniakami i kiełbaską, racuchy z jabłkiem i cynamonem.

Kompot z jagód.

 

1,7,9

Deser z jogurtem naturalnym z musem z malin i gorzką czekoladą, pałeczki kukurydziane.

1,7

14.11.

Kakao, chleb żytni z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, ogórek kiszony.

II Woda, marchewka do chrupania.

1,7

Zupa selerowa z makaronem zabielana śmietaną, ziemniaki z koperkiem, pulpety rybne w aromatycznych ziołach, marchewka z groszkiem.

Kompot wieloowocowy.

1,4,7,9

Jogurt z owocami, banan.

 

 

 

 

1,7


Alergeny

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne ( arachidowe )
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy z drzew orzechowych (laskowe, włoskie, nerkowca, makadamia, pistacje, migdały)
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: bazylia, cynamon, czarnuszka, czosnek, kminek, koperek, liście laurowe, natka pietruszki, oregano, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, soi, selera i gorczycy.

W wędlinach wg informacji producenta, śladowo mogą wystąpić: gluten, mleko, soja, seler, gorczyca, sezam.


Główne zasady żywienia

„Dobry posiłek to wyważona mieszanka dobrych potraw, troski, zaangażowania, bliskich relacji z ludźmi, estetyki, radości dla zmysłów i niepowtarzalnych uczuć i nastrojów”                                                                                                                                                                                               Jospel Juul

W naszym przedszkolu w żywieniu dzieci stosujemy się do:

Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26. Sierpnia 2015r. na podstawie art. 52c ust.6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (DZ.U. z 2015r. poz.594)  w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

 Główne zasady żywienia: 

- dieta oparta na naturalnych produktach, 

- świeże, sezonowe owoce i warzywa od sprawdzonego dostawcy, 

- pieczywo pełnoziarniste, ziarna zbóż i kasze oraz płatki i makarony razowe, 

- oleje tłoczone na zimno i oliwa z oliwek, 

- świeże zioła zastępujące sól, 

- nie używa się żywności przetworzonej,      

- nie używa się cukru, potrawy dosładzamy miodem naturalnym i owocami świeżymi, mrożonymi i suszonymi.


Załączniki

Brak załączników.